Cukrářský dům Mazet
Exkluzivní ručně vyráběné pralinky a čokolády.
Vážení příznivci,
jsme velice rádi, že Vám můžeme představit další jedinečnou značku s dlouhou historií. Tentokrát se jedná o ručně vyráběné francouzské cukrovinky a čokolády MAZET.
První setkání s tímto výrobcem, skoro před třemi lety, pro nás bylo srdeční záležitostí. Chuť i obaly cukrovinek nás nadchly! Jedná se o výrobky, které si jistě spojíte s výjimečnými okamžiky.
Historie značky začala v roce 1636, kdy velkolepost a opulence francouzského královského dvora dosáhla celosvětové proslulosti. Mezi množstvím rautů a úžasných hostin vynikal Cézar, vévoda z Choiselu a hrabě z Plessis-Praslin, který byl okouzlujícím hostitelem s vytříbeným vkusem pro slasti všeho druhu. Kulinářskou slávu mu zajistil jeho talentovaný šéfkuchař Clément Jaluzot.
Jednoho dne, ve shonu příprav, nechtěně upustil Jaluzot mandle do rozpuštěného cukru, rychle je vyndal a nechal oschnout. Nemohl si nepovšimnout, jak se tuhnoucí zkaramelizovaný cukr krabatí do nepravidelných tvarů. Ochutnal a byl nadšen! Tahle chuť si jistě podmaní zhýčkané jazýčky dvorních dam! A tak se i stalo.
Vévoda z Choiselu ocenil jeho vynález a otevřel Jaluzotovi novou dílnu, ve které se lahodné mandličky Praslines vyráběly.
I více než dvě stě let po Jaluzotově vynálezu, byly Praslines jednou z nejvíce milovaných sladkostí ve Francii. A ta dílna, kterou kdysi vévoda otevřel svému šéfkuchaři, stále fungovala a její cukrář ctil původní recepturu Praslines. Ale jak čas plyne, tak lidé zapomínají i na kdysi oblíbené pochoutky... Jednoho dne se dcera cukráře provdala za mladíka jménem Léon Mazet, který byl sám talentovaným cukrářem. Kolem roku 1900 se mladý pár rozhodl usadit v Montargis, kde tvrdou prací a pílí pro zákazníky znovuobjevil nejstarší bonbon ve Francii. Léon Mazet se stal proslulým po celé Francii a dokonce i v zahraničí. Svůj obchod pojmenoval „Au Duc de Praslines“ na znamení úcty k jeho tvůrci a produktu, který už nikdy neupadne v zapomnění.
Ve velkém úspěchu Mazetova „Au Duc de Praslines“ pak pokračovala jeho dcera, která udržela tradici společnosti a připravila ji na úspěch několika dalších desetiletí. Následovalo přejmenování na Mazet a díky novým nápadům i rozšíření portfolia cukrovinek například o Givrettes, Amandas a mnoho dalších.
Mezitím, v roce 2003, vyhrál mladý cukrářský talent Hugues Pouget soutěž o nejlepší sladkost a založil vlastní cukrářství Hugo & Victor. V oboru si brzy získal věhlas díky novému konceptu inspirovaném přirozeným cyklem ročních období. V roce 2017 se Pouget stává šéfcukrářem Mazetu a o čtyři roky později přebírá vedení společnosti. Hugues Pouget tvoří nový moderní svět cukrovinek pěvně spjatých s tradičními postupy a hodnotami – objevte ho i vy!