Dle nadmořské výšky
Dělení čajových lístků podle nadmořské výšky sběru je typickým dělením například pro cejlonské čaje. Čaje rozdělujeme do tří základních kategorií - nížinné (Low Grown), střední (Mid Grown) a vysokohorské (High Grown). S tímto dělením se můžete setkat i s čaji, které nepocházejí ze Srí Lanky, ale spíše v menším množství.
Nížinné čaje (Low Grown) rostou zhruba do výšky 600 metrů. Barva nálevu čaje z nížinné oblasti je tmavě hnědá, téměř čokoládová. Chuťově se jedná o silný čaj se zřetelnými nuancemi kouře či koření. Intenzita chuti je vysoká, se znatelnou hořkosti a s dlouhou dochutí. Typickým představitelem nížinné oblasti je oblast Ruhunu na Srí Lance.
Střední čaje (Mid Grown) rostou ve výšce zhruba 600 metrů až 1 200 metrů nad mořem. Barva nálevu zlatohnědá či tmavě oranžová se středně intenzivní chutí a jemnou hořkostí s nádechem bylinek a dřeva. Typickými představiteli této nadmořské výšky jsou čaje z oblastí Kandy, Dimbula či Uva.
Vysokohorské čaje (High Grown) se rozprostírají od výšky 1 200 metrů a výše. Barvou nálevu je středně hnědá s oranžovými odstíny. Čaj má spíše pikantnější chuť se svěžím ovocným nádechem. Hořkost minimální, výborná volba pro milovníky lehkých čajů. Na Srí Lance je typickým představitelem vysokohorských čajů oblast Nuwara Eliya.
Poznáte, který nálev byl vyroben z čaje pěstovaného ve vyšší nadmořské výšce? Ten napravo nebo nalevo?
?